'Ilmu Hakikat Makrifat'

Belajar Ilmu Tasawuf

Posted by Berita Terpopuler on Fri, 15 Nov 2013 00:09:00 GMT

Your Blog Description here! ... Blog ini kami persembahkan untuk saudara2ku sesama muhibbun pencari cinta dan makrifatullah,belajar dan mengikuti jalan tasawuf.

Read More »

HAKIKAT ILMU

Posted by Berita Terpopuler on Tue, 08 Apr 2014 19:23:00 GMT

HAKIKAT ILMU Ilmu menurut pendapat ulama ialah perkataan-perkataan dan maknanya. Menurut Arif, Ilmu itu ialah mengetahui Asma-Asma dan objek-objek yang ditunjukkan ...

Read More »

Syariat Hakikat Tarikat Makrifat

Posted by Berita Terpopuler on Wed, 16 Apr 2014 18:02:00 GMT

Nama lengkapnya adalah Muhammad ibn Muhammad ibn Muhammad Al-Husayni Al-Uwaysi Al-Bukhari. Ia lahir di Qasrel Arifan, sebuah desa di kawasan Bukhara, Asia Tengah ...

Read More »

MAKRIFAT

Posted by Berita Terpopuler on Sat, 12 Apr 2014 18:28:00 GMT

APA DIA MAKRIFAT? Ada pun makrifat itu rahsianya ialah mengenal Zat Allah dan Zat Rasulullah,oleh kerana itulah makrifat dimulakan:-1. Makrifat diri yang zahir.

Read More »

Syariat, Tarekat, Hakikat dan Makrifat itu SATU | SUFI MUDA

Posted by Berita Terpopuler on Thu, 24 Apr 2014 02:15:00 GMT

Saya sangat setuju dengan pesan guru sampean yang mengatakan pentingnya ilmu Tarekat sebagai penyempurnaan Syariat agar mencapai Hakikat dan Makrifat.

Read More »


Ilmu Hakikat Makrifat

Belajar ilmu tasawuf, Your blog description here! blog ini kami persembahkan untuk saudara2ku sesama muhibbun pencari cinta dan makrifatullah,belajar dan mengikuti jalan tasawuf.. Hakikat ilmu, Hakikat ilmu ilmu menurut pendapat ulama ialah perkataan-perkataan dan maknanya. menurut arif, ilmu itu ialah mengetahui asma-asma dan objek-objek yang ditunjukkan. Syariat hakikat tarikat makrifat, Nama lengkapnya adalah muhammad ibn muhammad ibn muhammad al-husayni al-uwaysi al-bukhari. ia lahir di qasrel arifan, sebuah desa di kawasan bukhara, asia tengah.

Makrifat, Apa dia makrifat? ada pun makrifat itu rahsianya ialah mengenal zat allah dan zat rasulullah,oleh kerana itulah makrifat dimulakan:-1. makrifat diri yang zahir.. Syariat, tarekat, hakikat dan makrifat itu satu | sufi muda, Saya sangat setuju dengan pesan guru sampean yang mengatakan pentingnya ilmu tarekat sebagai penyempurnaan syariat agar mencapai hakikat dan makrifat.. Sapaan makrifat dambaan hakiki; semarak budaya ilmu, Kekeliruan dalam usaha memartabatkan budaya ilmu untuk mencetuskan keghairahan mencari ilmu dan membina diri insan, masyarakat dan tamadun boleh menyebabkan kejayaan.

Akademi silat seni gerak makrifat: ilmu warisan hang tuah, Akademi silat seni gerak makrifat ilmu persilatan dan perubatan (kerohanian) warisan syeikh pendita mahaguru adi putra, sunan kalijaga dan tokku paloh ilmu. Tarikat, syariat, hakikat & makrifat | prof dr nasoha saabin, Kalau abang2 pakcik2 tak nak sakit kepala senang je, saya bagi tip’s… belajar tarikat,dalam tarikat tu akan terjawab ape itu syariat,hakikat,makrifat,tarikat. Ksih | *karomah ibadah*karomah zikir*karomah alam, *karomah ibadah*karomah zikir*karomah alam* - *sarana menambah saudara dan menambah ilmu* - *syariat*hakikat*makrifat* (oleh deadman ksih).

Referensi:
  • belajarilmutasawuf.blogspot.com
  • syamzahhakikat.blogspot.com
  • syariathakikattarikatmakrifat.wordpress.com

Ini Dia, Caleg Cantik yang Ditipu 12 Ketua PPK

Posted by on April 24, 2014

TRIBUNNEWS.COM, PASURUAN – Pada Minggu (20/4/2014) sore, seorang Caleg DPRD Jawa Timur Dapil 2, Agustina Amprawati melaporkan 12 Ketua Panitia Pemilihan Kecamatan (PPK) dan 1 anggota PPK Kabupaten Pasuruan ke Panwaslu setempat. Wanita cantik berjilbab ini tidak terima dan merasa ditipu, lantaran tidak memperoleh tambahan 5.000 suara per-kecamatan, sesuai yang dijanjikan para PPK tersebut. Padahal, [...]

Continue Reading

Dahlan Gebrak Meja Pertamina-PLN Langsung Tandatangani Kontrak

Posted by on April 24, 2014

Jakarta (Antara) – Menteri BUMN Dahlan Iskan mengaku lega PT Pertamina (Persero) dan PT PLN (Perseo) segera menandatangani kesepakatan jual beli listrik (power purchase agreement/PPA) untuk 8 lokasi Pembangkit Listrik Tenaga Panas Bumi (PLTP) atau proyek geothermal yang sedang dikerjakan Pertamina. “Senin (28/4), ke dua pihak sudah sepakat menandatangani PPA. Lega karena untuk mencapai kesepakatan [...]

Continue Reading

You might also likeclose